Într-o ediție transmisă live de Gândul, H. D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, discută despre influențele ideologice în politica americană și despre modul în care aceste influențe afectează percepția publicului asupra lui Donald Trump. El punctează că Trump reprezintă un fenomen unic, neconvențional în politica americană, în contrast cu tendințele ideologizante care au afectat societatea recent. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Hartmann afirmă că a prevăzut rezultatul alegerilor din SUA cu câteva săptămâni înainte. Potrivit lui, dacă alegerile ar fi decurs corect, Trump ar fi câștigat, fapt care s-a și întâmplat. El spune că nemulțumirile publicului față de ideologiile dominante ar fi fost în favoarea acestuia.
„Eu, acum 2 săptămâni, mulți lideri ai României m-au întrebat cine câștigă și eu am spus, dacă nu-l fură… matematic, el nu avea cum să piardă.”, explică Hartmann.
Hartmann consideră că ideologizarea Americii a luat amploare, fenomen pe care îl vede drept o influență de inspirație sovietică. El sugerează că această ideologie se impune în societatea americană încă de pe vremea lui Obama, dar s-a intensificat recent. Conceptele tradiționale au fost înlocuite de idei ce intră în contradicție cu valorile conservatoare, iar acest lucru ar fi stimulat alegătorii să-l susțină pe Trump, văzut ca un lider anti-sistem.
„Pentru că această ură la adresa unui sistem ideologizant sovietic, care începuse din ultimii 2 ani, cel puțin 2-3 ani, se manifesta deja de pe timpul lui Obama, dar foarte dur în ultimii 2-3 ani, să ocupe practic ca o forță străină conceptele Americii, conceptele politice, conceptele de orice tip culturale ale Americii, deci să le ocupe ca o forță sovietică.”, adaugă acesta.
Hartmann consideră că Trump nu se înscrie în tiparele tradiționale ale liderilor americani. În opinia sa, declarațiile lui Trump reflectă o opoziție față de ideile care contestă ordinea socială tradițională. Astfel, Trump a devenit un lider atipic, chiar neașteptat, în politica Statelor Unite.
„Trump nu este normal, nu este un produs normal de politică americană, ca să fim foarte clari, dimpotrivă, El a fost o surpriză. Dar în momentul când tu vii cu declarații din acestea antisistem, că este împotriva oricărui sistem natural, să spui că un bărbat poate să nască, este împotriva oricărui sistem natural, să spui ‘eu nu am relații homosexuale cu un bărbat care se declară femeie.’”, încheie Hartmann.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”